Superpotraviny nabízí maximální nutriční výhody při minimálním množství kalorií. Jsou plné vitamínů, minerálů a antioxidantů. No každá má i svá další specifika. Které jsou tedy ty nejznámější superpotraviny, které bychom měli mít na svém jídelníčku pravidelně?
Většina superpotravin je rostlinná, ale nejsou všelékem
Každá superpotravina má kromě řady vitamínů, minerálů a antioxidantů i své další zdravotní benefity. Platí však, že většina superpotravin je rostlinného původu. Přestože díky látkám, které obsahují, chrání naše zdraví před onemocněními srdce, rakovinami, mrtvicemi, artritidou, onemocněními dýchacích cest či zvyšují imunitní schopnost organismu, jak upozorňuje oslovená dietoložka pro portál medicalnewstoday, nejsou všelékem: „Spousta lidí má nerealistická očekávání o těchto potravinách a myslí si, že budou chráněni před chronickými chorobami a zdravotními problémy. Mohou jíst jednu nebo dvě z těchto potravin bohatých na živiny jako doplněk ke špatné stravě. Zahrnutí superpotravin jako součást denního nutričního příjmu je skvělé, ale jen tehdy, pokud konzumujete celkově zdravou a vyváženou stravu. Jezte raději „super dietu“, než abyste se soustředili na jednotlivé potraviny,“ objasňuje.
Které jsou tedy nejznámější superpotraviny a jaké zdravotní benefity pro tělo přinášejí?
Bobule
Je prokázáno, že vyšší hladiny flavonoidů v bobulích snižují riziko srdečního infarktu. Nejvíce těchto látek mají acai bobule, borůvky, maliny, třešně, brusinky a goji bobule. Acai bobule obsahují dokonce až 19 aminokyselin. Borůvky mají zase vysoký obsah vlákniny, manganu a vitamínu K. Brusinky zase vysoký obsah konkrétního flavonoidu, který pomáhá snižovat riziko infekce močových cest. Goji bobule mají zase množství vitamínu C a E.
Sója
Jak informuje dietoložka dále, sójové boby mají vysokou koncentraci isoflavonů, což je typ fytochemikálie: „Fytochemikálie jsou sloučeniny, které se přirozeně vyskytují v rostlinách. Některé výzkumy ukazují, že isoflavony v sóji pomáhají snižovat množství lipoproteinů s nízkou hustotou (LDL) nebo „špatného“ cholesterolu v krvi,“ říká. Několik studií ukázalo, že sója může zabránit ztrátě paměti související s věkem. Sójové isoflavony mohou také snížit ztrátu kostní hmoty a zvýšit minerální hustotu kostí během menopauzy a také snížit příznaky menopauzy.
Čaj
Čaj obsahuje málo kalorií, pomáhá při hydrataci a je dobrým zdrojem antioxidantů: „Katechiny, silné antioxidanty nacházející se především v zeleném čaji, mají příznivé protizánětlivé a antikarcinogenní vlastnosti,“ vysvětluje. Mnohé studie prokázaly, že zelený a bílý čaj snižují hladinu stresu, dokonce bílý ještě víc. Zelený čaj může mít také antiartritický účinek tím, že potlačuje celkový zánět.
Listová zelenina
Do této skupiny superpotravin konkrétně zařazujeme kapusta, špenát, švýcarský mangold, řepu a zelí. Všechny jsou bohaté na vitamíny A, C, K a a mnoho vitamínů skupiny B. Kromě těchto vitamínů i množství karotenoidů, železa, hořčíku, draslíku a vápníku. Pro zajímavost, kapusta a jiná listová zelenina mají vysoký obsah vlákniny a vody, které pomáhají předcházet zácpě a podporují pravidelnost a zdravý trávicí trakt.
Losos
„Vysoký obsah omega-3 mastných kyselin v lososech a jiných tučných rybách, jako je pstruh a sleď, může snížit riziko abnormálního srdečního tepu, snížit hladinu cholesterolu a zpomalit růst arteriálního plaku,“ objasňuje dietoložka.
Tmavá čokoláda
Výzkumem se zjistilo i to, že právě tmavá čokoláda má vysoký obsah flavonoidů, které „demonstrují antioxidační aktivitu, zabraňují koronárním onemocněním srdce a určitým typům rakoviny a posilují imunitní systém“.

Víno a hrozny
Resveratrol je polyfenol nacházející se ve víně, díky kterému se posiluje srdce. Je přítomen konkrétně ve slupce červených hroznů: „Několik studií ukázalo, že resveratrol může chránit před diabetickou neuropatií a retinopatií. Jde o stavy způsobené nedostatečně kontrolovaným diabetem, při kterých je vážně postiženo vidění,“ dodává.
Další superpotraviny, které získávají na popularitě
Mezi další superpotraviny, které získávají na popularitě, patří také spirulina, modrozelené řasy. Česnek, pšeničná tráva, řepa a řepná šťáva, kurkuma, brazilské ořechy a ječmen. Nezapomínejte však, že stejně jako výše zmíněné, jejich zařazení do svého jídelníčku má význam jen tehdy, když je vaše strava celkově pestrá a nutričně vyvážená.