Proteinová zmrzlina má méně kalorií a více bílkovin: Nezvyšuje cukr v krvi a díky ní umíte nadále hubnout

Jak už jistě tušíte, na rozdíl od té klasické obsahuje méně kalorií a větší množství bílkovin. Navíc má i několik zdravotních výhod.

Studené osvěžení v podobě točené zmrzliny nebo oblíbeného nanuku přijde v letních měsících rozhodně vhod. Škoda jen těch kalorií, které se dříve či později projeví na váze. Naštěstí v současnosti naleznete na trhu i zdravější, ale stejně chutnou alternativu, jakou je proteinová zmrzlina. Jak už jistě tušíte, na rozdíl od té klasické obsahuje méně kalorií a větší množství bílkovin. Navíc má i několik zdravotních výhod.

Jaká je to proteinová zmrzlina?
Již ze samotného názvu je zřejmé, že se jedná o ledové osvěžení s vysokým podílem bílkovin. Ve prospěch mnoha proteinových zmrzlin však hraje i nižší obsah sacharidů, díky čemuž se staly oblíbeným pamlskem nejen mezi sportovci, ale i lidmi, kteří chtějí zhubnout nebo si udržet štíhlou linii. Namísto klasických sladidel výrobci používají zdravější, často nízkokalorické alternativy, stévii a erytritol.

POZOR: Ne každá proteinová zmrzlina je automaticky i nízkosacharidová. V případě tedy, že držíte ketonovou dietu, před koupí si pozorně přečtěte její složení s důrazem na podíl sacharidů.

Zdravotní benefity
Proteinové zmrzliny nejen potěší vaše chuťové pohárky, ale také podpoří růst svalové hmoty a činnost trávicí soustavy.

Pozitivně ovlivňuje růst svalové hmoty
Bílkoviny plní v lidském organismu několik životně důležitých funkcí. Podílejí se na transportu hemoglobinu, posilují imunitní systém a také urychlují regeneraci tkání. Vzhledem k tomu, že jsou jednou z hlavních složek svalů, zajišťují koordinaci pohybu a zároveň podporují růst svalové hmoty. K výrobě proteinové zmrzliny se nejčastěji používá mléčný nebo syrovátkový protein, který podle studie kolektivu vědců z Top Institute Food and Nutrition (TIFN) Netherlands urychluje jak regeneraci svalstva, tak růst svalové hmoty a úbytek hmotnosti. Z tohoto důvodu je proteinová zmrzlina skvělou volbou pro sportovce – ať už před nebo po tréninku.

POZOR: Ne každá proteinová zmrzlina má stejný podíl bílkovin. Zatímco ve 100 g běžně dostupné proteinové tvarohové zmrzliny se nachází 8,5 gramů bílkovin, v případě specializované zmrzliny je to několikrát více – 58 gramů. Dejte si tedy pozor na to, jakou zmrzlinu pořizujete.

Podporuje úbytek hmotnosti
Samozřejmě, neplatí to pro všechny druhy proteinových zmrzlin, nicméně většina z nich se může pochlubit nízkým podílem sacharidů. Její konzumace tedy nezvyšuje hladinu cukru v krvi jako klasická zmrzlina. Uspokojí tak chuťové pohárky i lidi s cukrovkou, kteří si na ní mohou bez obav pochutnat. Rovněž zpestří jídelníček a vykouzlí úsměv na tváři jednotlivcům s touhou zhubnout pár kilogramů.
Některé druhy proteinové zmrzliny mají vysoký podíl vlákniny, která podporuje činnost trávicí soustavy, navozuje pocit sytosti a také zabraňuje zvýšení hladiny cukru v krvi.
S úbytkem hmotnosti úzce souvisí také množství kalorií v jedné porci. Opět se odvíjí od konkrétní značky, ale v mnoha případech to může být až o polovinu méně než u klasické zmrzliny. Pár lžiček proteinové zmrzliny každý den vám tedy na váze rozhodně nepřidá.

Udržuje podíl nasycených tuků pod kontrolou
Tuky rozhodně patří do jídelníčku, ale nesmí se to s nimi přehánět. Obzvláště pokud jde o potraviny bohaté na nasycené tuky. Ty zvyšují riziko vzniku několika kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny prsu či plic.
Doporučený denní příjem nasycených tuků je Max. 20 gramů, avšak pouze v jedné porci klasické vanilkové zmrzliny jich je 4,8g. I v tomto směru je tedy proteinová zmrzlina ve výhodě, protože jedna porce zpravidla obsahuje 1 až 3 gramy, v závislosti na značce.

Nevýhody proteinové zmrzliny
Jak se říká, každá mince má dvě strany. Platí to iv případě proteinové zmrzliny, která má kromě výše zmíněných benefitů i malé nevýhody. Zde jsou:

Colorful ice cream bottom border isolated on white

Vyšší obsah sacharidů (v některých druzích)
Jak jsem již v úvodu naznačil, přívlastek „proteinová“ zmrzlina není totéž jako low carb nebo nízkosacharidová zmrzlina. Některé druhy tedy mohou obsahovat klidně i 15 – 20 gramů cukrů na porci. Je to sice o něco méně než běžná čokoládová nebo vanilková zmrzlina, ale také takové množství může negativně ovlivnit fungování některých částí organismu.

Discover

Sponsor

Latest

3-denní detox založený na pěti potravinách: Pokud si ho dopřejete jednou v měsíci, shodíte bez zbytečného trápení

Léto je pro tento detox jako stvořené. Pár odlehčených dní prospěje nejen vašemu tělu, ale rozhodně také hlavě! Jen třeba i při...

Padparadscha

Označení Padparadscha patří pro velmi vzácný safír a znamená to lotosový květ a původ tohoto slova pramení až ze Srí Lanky. Zde...

Otec se chvíli po rozvodu s mámou okamžitě oženil: Toto mi ukázalo, že za tím není nic víc než mužské ego

Lenčin otec to s mámou měl už delší dobu nahnuté. Neustálé hádky, nedorozumění ve společnosti, osočování a vzájemné obviňování se táhly už...

Křehká generace: Počet mladých v psychologických ambulancích roste, v čem vidí východisko odbornice?

Kdysi povinná vojenská služba, časné mateřství, dnes příliš křehká generace, která je rodiči posílána na převýchovu k psychologovi či v dospělosti odkázána...

Jak velký je opravdu vliv nevěry na vaše dítě? Byli byste překvapeni

Přestože většina párů nestupuje do manželství s tím, že dojde k nevěře, pravdou je, že se to stává stále častěji. Pokud jsou...